KLAFS, Persberichten

Nieuw van KLAFS: sauna GESA by Gesa Hansen

  • 27 juni 2023

Woerden, juni 2023 – Met de sauna GESA presenteert KLAFS, de wereldmarktleider op het gebied van sauna’s, opnieuw een innovatief designstatement, dat wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke esthetiek en een nieuw comfortniveau. Bij de ontwikkeling van designconcepten voor herinterpretaties van de Finse sauna zet KLAFS de samenwerking met gerenommeerde ontwerpers voort. Volledig ontworpen in zwart en wit, met een nauwkeurig lijnenspel en twee grote isolerende glazen fronten, combineert de nieuwe sauna GESA Scandinavische knusheid met Japans minimalisme – de Japandi-stijl. Het resultaat is een nieuw gevoel van geborgenheid. Deze unieke sauna, met veel – tot voorheen onbekende – details in de saunabouw, is tot stand gekomen in samenwerking met de in Parijs woonachtige Deens-Duitse ontwerper Gesa Hansen.

KLAFS is een inspiratiebron voor de hele sauna- en spa-industrie en blijft trends zetten met uitstekend design, gedurfde innovaties en ongebruikelijke ideeën. De stijlvolle vormentaal, het gevoel voor proportie en materiaal en de beleving van de ruimte – kortom, de elegantie en vormschoonheid van een sauna – spelen een centrale rol in de productfilosofie van KLAFS. In samenwerking met grote namen uit de designwereld, zoals nu met Gesa Hansen, ontstaan ​​exclusieve oases van welzijn, die ongeëvenaard zijn. Gesa Hansen studeerde aan de Bauhaus-universiteit in Weimar en werkte voor verschillende gerenommeerde bureaus, onder andere in Japan. Na haar terugkeer nam ze het bedrijf van haar vader Hans Hansen over en presenteerde ze in 2009 haar eerste collectie onder het label ‘The Hansen Family’. Voor het saunaproject GESA zocht zij specifiek de expertise van KLAFS.

Uitzonderlijk evenwichtig
Het onmiskenbare karakter van de sauna GESA komt tot uiting in het nauwkeurige lijnenspel en het zorgvuldig vervaardigde ontwerp. Een kenmerkend element van dit bijzondere designconcept zijn de diepzwarte wandpanelen – geïnspireerd op Yakisugi-hout. Tijdens het traditionele, Japanse productieproces wordt het hout eerst verkoold en vervolgens geblust met koud water. Een proces dat doet denken aan de saunasessie zelf. De reproductie van het Yakisugi-hout neemt deze buitengewone esthetiek over. Het zwarte uiterlijk vormt een duidelijk contrast met de witte houten oppervlakken van de ligbanken en de witte bekleding van de saunakachel. “De Yakisugi-look en het witte contrast zijn volledig nieuw en het kostte KLAFS en Gesa samen talloze uren en veel doorzettingsvermogen om het tot leven te brengen. Speciale concepten en ideeën, die kenmerkend zijn voor Gesa’s ontwerpstijl, heeft ze met veel passie ingebracht bij de ontwikkeling van deze sauna”, zegt KLAFS CEO Phillip Rock. Vuur en water. Warm en koud. Zwart en wit – met dit samenspel is een unieke ontspanningsruimte ontstaan, ​​waarin je niet alleen een spannende dualiteit terugvindt, maar ook je eigen balans.

Sauna-uitrusting opnieuw geïnterpreteerd
De kroon op het design en het houtvakmanschap is het saunaplafond met het indrukwekkende 3D-visgraatpatroon. Hierdoor oogt het plafond bijna sculpturaal. Het patroon wordt bij KLAFS in een complex proces met de hand gemaakt. Dit geeft het plafond een geheel eigen betekenis: “Het ontwerp van het plafond was voor mij bijzonder belangrijk. Je ligt immers vaak in de sauna en kijkt omhoog. De mooie uitstraling nodigt nu uit tot dromen”, legt Gesa Hansen uit. Het visgraatmotief komt terug op de wanden en benadrukt nog maar eens het exclusieve karakter van haar ontwerp. De ontwerper gebruikt ook grote isolerende glazen puien, die zich over de volle breedte en hoogte van twee zijwanden uitstrekken. Dit zeer bepalende designelement geeft de sauna zijn unieke elegantie. De grote glazen puien maken niet alleen indruk door de visuele omvang, maar zorgen er ook voor dat de warmte langer in de cabine kan worden opgeslagen. Omdat er minder warmte verloren gaat, wordt er minder energie verbruikt.

Dankzij het planchetsysteem dat van buitenaf met een van de glazen fronten is verbonden, treedt er een gevoel van rust, geborgenheid en intimiteit binnen, ondanks de royale openheid. Het planchetsysteem is bedoeld als lifestyle-bibliotheek, waar decoratieve objecten de ruimte krijgen zich te etaleren. Naast huiselijkheid en geborgenheid geeft het de sauna GESA een extra persoonlijke touch. Door bewust soliditeit te vermijden en te focussen op een filigraan, puristisch uiterlijk met een duidelijke designtaal, is de sauna GESA een voorbeeld van hoe tijdloos design werkt. De sauna past net zo goed ​​in een warm, natuurlijk landhuis als in een moderne loft, een oud gebouw of in een gezellig strandhuis. De cabine benadrukt het ‘huiselijke’ karakter op natuurlijke wijze en creëert een bijzondere plek van welzijn. De sauna GESA is een decoratief hoogtepunt in de ruimte. Zelfs de verborgen techniek verstoort het beeld en de saunabeleving niet. Hier staan het comfort en het persoonlijk welzijn van de saunabezoeker duidelijk en compromisloos centraal.

Op zoek naar iconische vormen
Bij de ontwikkeling van de sauna GESA is bijzonder veel aandacht besteed aan het zoeken naar iconische vormen en bijzondere combinaties van kleuren en materialen. Stap voor stap hebben de ontwerper en KLAFS het concept gedurende meerdere maanden geperfectioneerd met veel kleine, gedetailleerde oplossingen. Het resultaat is een saunacabine van uitzonderlijk niveau – een sauna met ambachtelijk karakter, hoge kwaliteit en persoonlijkheid. Hiervoor heeft de internationale jury van de Red Dot Design Award 2022 de gerenommeerde award aan de sauna GESA toegekend in de categorie ‘Product Design’ voor de hoogste designkwaliteit. “Samen met Gesa Hansen delen we een zwak voor sauna’s. Wat ons het meest aantrok in de samenwerking was haar kenmerkende stijl, haar vrouwelijke kijk op saunadesign en haar compromisloze eisen aan het ontwerp. Interieur- en productdesign zijn zeer nauw met elkaar verweven om echte huiselijkheid te creëren voor oases van rust. De uitdaging bij een project als dit, is om dat consequent na te streven en uit te voeren op het hoogste kwaliteitsniveau tot in het kleinste detail”, aldus Phillip Rock.

Gesa Hansen is het daarmee eens: “Ik heb altijd al een sauna willen ontwerpen. De gemeenschappelijke hoge esthetische normen en het enthousiasme voor tijdloos en duurzaam design brachten ons samen. Aan beide kanten was de moed, de innovatiegeest en het enthousiasme aanwezig om geheel nieuwe wegen in te slaan. We wisten zeker dat er iets unieks uit dit project zou voortkomen – en dat is gelukt.”

Gezelligheid, comfort en flair met de bijpassende spa-collectie
Het designconcept van de sauna GESA wordt harmonieus afgerond met de eigen MOLLIS® GESA-lijn van KLAFS. De saunamatten en -kussens perfectioneren de saunabeleving met comfort en gezelligheid. Visueel grijpen de nieuwe creaties terug op de Japandi-stijl en zijn unieke feel-good-sfeer. De Shibori-batiktechniek is bijvoorbeeld typerend Japans en zorgt hier voor de karakteristieke uitstraling van de accessoires. De stof wordt zo gevouwen en geknoopt dat er bij het verven heldere patronen met strepen of cirkels ontstaan. Het samenspel tussen het indigoblauw van de gekleurde stof en het zwart-wit van de sauna zorgt voor een harmonieus totaalbeeld met een spannende esthetiek. Maar de wereld van GESA reikt ook verder dan de saunasessie: Gesa Hansen heeft speciaal voor KLAFS een spa-textiellijn ontworpen voor ontspannende rustpauzes. Kruip lekker weg in de zachte sprei of duik in de bijpassende saunahanddoek. De ontwerper heeft een stijlvol stofpatroon ontwikkeld dat het wellnessgevoel rond de sauna GESA compleet maakt. Hiervoor heeft Gesa Hansen het Japanse golfmotief overgenomen en opnieuw geïnterpreteerd.

De sauna GESA is verkrijgbaar in het originele ontwerp in Black and White en in de variant GESA nature. De sauna GESA nature is uitgerust met wanden van elzenhout met Yakisugi-look en een plafond van hemlock. Als extra verlichting kan het SUNSET-systeem voor een discrete en niet-verblindende verlichting van de rugleuning of de sterrenhemel POLAR worden gekozen. Op deze manier kan de privé-oase individueel naar wens worden uitgerust met veelzijdige details en accessoires – voor puur, ontspannend en gezond genieten.

Meer informatie over KLAFS is te vinden op: www.klafs.nl

________________________________________________________________________

Downloadlink HR-beelden en tekst:
https://www.miespr.nl/klafs-download-nieuw-van-klafs-sauna-gesa-by-gesa-hansen/