berbel, Persberichten

Hoe een innovatief product wordt ontwikkeld in de keukenbranche

  • 10 oktober 2022

Rheine, oktober 2022 – De keuken is niet langer een afgesloten ruimte in het huis, het is hét middelpunt geworden, waar alles en iedereen samenkomt. Dit heeft impact op de wensen, de functionaliteiten en het gebruik van producten in de keuken. Karl von Bodelschwingh, directeur berbel en Stefan Ambrozus, ontwerper van Studio Ambrozus en designer voor afzuigspecialist berbel, leggen uit welke aspecten komen kijken bij het ontwikkelen van een award winnend product en dat innovaties, die op stapel staan, maar liefst vijf jaar vooruit reiken.

Een uitzonderlijk eindproduct start met een uitstekende, bijna familiaire samenwerking tussen opdrachtgever en ontwerper. Stefan Ambrozus: “Beide partijen moeten hetzelfde DNA bezitten en over en weer van elkaar willen leren, zoals het geval is bij Studio Ambrozus en berbel. De engineers van berbel zijn door ons meer als designers gaan denken en wij als ontwerpers hebben veel geleerd over afzuigtechnieken. Door elkaar stevig te beïnvloeden en knowhow op dagelijkse basis te delen ontstaat een intensieve samenwerking, die zich uitstrekt over het volledige ontwikkelingsproces van het product – van de eerste ideeën tot en met het kant-en-klare product.”

Ontstaan innovatieve productideeën
De ideeën en de richting ontstaan door het verzamelen van veel indrukken. “In welke richting ontwikkelt de samenleving zich? Wat kenmerkt hedendaags design? Ook hier speelt technologie een belangrijke rol, omdat productontwikkeling altijd in de context van hedendaagse technologie staat. Hoe kunnen technische mogelijkheden verder ontwikkeld en ingezet worden voor serieproductie van betaalbare producten?” aldus Ambrozus. Karl von Bodelschwingh, directeur berbel, vult aan: “Naast kennis van de samenleving, design en technologie is een goed begrip van de klant misschien wel het allerbelangrijkst. Daarom beginnen we met luisteren. We spreken met onze klanten, dealers, maar ook met sterrenchefs en samenwerkingspartners en vragen: Wat wensen jullie? Hoe zouden jullie het willen hebben? Bij de ontwikkeling van onze nieuwste, viermaal award winnende inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging, de Downline Infinity, kwamen we er al snel achter dat de focus moest komen te liggen op het bieden van meer vrijheden aan de kok. Dit aspect en alle andere vergaarde ideeën vertalen we vervolgens naar apparaten en functionaliteiten, die voldoen aan de eisen van de eindklant en ook aan de grootte van privékeukens.”

Huizen kennen tegenwoordig een open ontwerp van ruimtes. De ontwerpeisen van de keuken zijn daardoor steeds hoger komen te liggen en daarmee ook het belang van afzuigkappen. “Wanneer ik een open leefruimte heb, wil ik geen kookgeuren in de hele woning en zo min mogelijk geluidshinder,” aldus Stefan Ambrozus. “Een perfect werkende geurfiltratie en vetafscheiding is een must in de moderne, goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig. En dat het liefst ook zo geruisloos mogelijk.” Maar dat niet alleen, benadrukt Karl von Bodelschwingh: “Bij berbel staat de hele kookervaring centraal. Zo passen bij de Downline Infinity de standen van de ventilator zich automatisch aan het kookgebeuren aan, kunnen de vermogensniveau’s ook intuïtief worden veranderd en is zelfs het krassende geluid bij het verplaatsen van de pannen door een speciale opdruk verleden tijd.”

Ambrozus: “Vanuit de wens voor meer vrijheid bij het koken, hebben we de afmetingen van de Infinity kookplaat vergroot, mede dankzij de nieuwe spoeltechnologie. Tijdens de voorbereidende gesprekken ontstond ook bij veel gebruikers enthousiasme voor een knopbediening. Anderen hebben een dergelijke bediening niet nodig, omdat ze liever met een digitaal menu werken. Daarom hebben we gekozen voor een hybride oplossing; additioneel bieden we een bedieningsknop met een stevig, metaalachtig gevoel in de modernste uitvoering, omdat deze in de volledige digitale bediening is opgenomen. Bij de ontwikkeling van deze knop hebben we veel aandacht besteed aan de haptische kwaliteit. Voor het mechanische kliksysteem hebben we enkele prototypen ontwikkeld, die we steeds verder hebben verbeterd. De knopbediening voelt nu zeer vertrouwd aan en is intuïtief te bedienen tijdens het koken.”

Karl von Bodelschwingh: “Wat gebleven is bij de Downline Infinity is het beproefde berbel-principe en de Powermover in de centraal geplaatste afscheidingsunit; de afzuiging moet zeer betrouwbaar blijven werken. Wij hechten hier veel waarde aan.”

“In elk ontwikkelingsproces zijn er elementaire verbeterstappen,” zo licht Von Bodelschwingh toe. “Ontwerp en ontwikkeling benaderen elkaar tot we een product perfect hebben geïmplementeerd. Een ontwikkelingsteam bij berbel werkt permanent aan nieuwe technologieën. Wanneer we dus een nieuw product op de markt brengen, loopt de ontwikkeling parallel verder; samen met Studio Ambrozus we hebben innovaties op stapel staan, die vijf jaar vooruit reiken.”

Meer informatie over berbel is te vinden op www.berbel.nl

____________________________________________________________

Downloadlink voor tekst en HR-beelden:
https://www.miespr.nl/berbel-download-hoe-een-innovatief-product-wordt-ontwikkeld-in-de- keukenbranche