Geberit, Persberichten

Geberit Silent-Pro SuperTube – De nieuwe generatie afvoertechniek voor gestapelde bouw

 • 20 februari 2024

Nieuwegein, februari 2024 – Met Geberit Silent-Pro SuperTube is Geberit erin geslaagd een technologisch innovatief systeem te ontwikkelen, dat hydraulisch optimaal afwatert. Het bijzondere kenmerk is de ontluchting, die al in de leiding is geïntegreerd via een doorlopende luchtkolom. Dit maakt een omloop- of secundaire ontspanningsleiding overbodig. Het systeem bestaat uit drie functionele fittingen, verkrijgbaar in d90 en d110: het Geberit Silent-Pro SuperTube Carve T-stuk, de BottumTurn bocht en de BackFlip bocht.

Hydraulisch foutloze afvalwaterinstallaties in hogere gebouwen zijn complex te plannen en veeleisend ten aanzien van benodigde ruimte. Reden hiervoor zijn de noodzakelijke omloop- of secundaire leidingen, die een bepaalde schachtgrootte vereisen. Om efficiënter gebruik te kunnen maken van de ruimte in gestapelde bouw en de engineering van de leidingen te vereenvoudigen, heeft Geberit Silent-Pro fittingen met SuperTube-technologie ontwikkeld voor dit stille afvoersysteem. Dit vereenvoudigt engineering en installatie van standleidingen in hogere gebouwen. Silent-Pro SuperTube is ideaal voor appartementencomplexen met standleidingen vanaf 10 meter, maar ook voor complexe gebouwen met meerdere verslepingen in de standleiding.

Fittingen
Met de nieuwe Geberit Silent-Pro SuperTube fittingen kan de vuilwaterafvoerleiding in gestapelde bouw zonder aansluitvrije zones gerealiseerd worden. Omloopleidingen zijn niet langer nodig en horizontale leidingen kunnen in d110 tot 6 meter of in d90 tot 4 meter lengte zonder afschot worden gelegd. Dit creëert ruimte en nieuwe vrijheid voor planning en ontwerp.

Het systeem bestaat uit drie functionele fittingen, die elk verkrijgbaar zijn in de afmetingen d90 en d110. De systeemfittingen zorgen ervoor dat er in de standleiding geen zones meer zijn waar de over- en onderdruk in de standleiding te hoog is (aansluitvrije zones), waardoor de verdieping-aansluiting niet meer via een omloopleiding hoeft te worden uitgevoerd.

De drie fittingen zijn:

Geberit Silent-Pro Carve T-stuk
De geoptimaliseerde productgeometrie leidt het instromende afvalwater zijdelings in de standleiding. Het resultaat is een ringvormige stroming, die binnenin de standleiding ruimte laat voor een stabiele continue luchtkolom. Het Geberit Silent-Pro Carve T-stuk bereikt een 50% hogere afvoercapaciteit in vergelijking met een conventionele standleiding met reguliere aansluitingen. De Carve T-stukken kunnen in elke richting worden geïnstalleerd en de zijdelingse instroming in de standleiding voorkomt onwenselijke instroming van tegenoverliggende aansluitingen, waardoor geen rekening met aansluitvrije zones meer gehouden hoeft te worden.

Geberit Silent-Pro BottomTurn bocht
Bij de Geberit Silent-Pro BottomTurn bocht zorgt een verandering van richting ervoor, dat de watermuur breekt en de ringvormige stroming een gelaagde stroming wordt, zónder de luchtkolom te verstoren. Deze verandering vermindert de impuls-verliezen aanzienlijk in vergelijking met conventionele oplossingen en de horizontale buis kan zonder afschot worden geïnstalleerd.

Geberit Silent-Pro BackFlip bocht
De Geberit Silent-Pro BackFlip bocht brengt de gelaagde stroming terug in een ringvormige stroming zonder dat er een hydraulische afdichting wordt gecreëerd. De interne luchtkolom in de navolgende standleiding blijft hierdoor intact.

De voordelen
Dit zijn de voordelen van het Silent-Pro SuperTube afvoersysteem op een rij:

  • Vereenvoudigde ontwerpfase en makkelijker installatieproces: geen aansluitvrije zones en daardoor geen omloopleiding nodig.
  • Tot wel 50% hogere afvoercapaciteit in de standleiding
   • d90: 8 → 4.0 l/s
   • d110: 0 → 6.0 l/s
  • Minder materialen nodig
  • Bespaart ruimte:
   • Kleinere schacht mogelijk, doordat een omloopleiding overbodig is
   • Maximaal gebruik maken van de hoogte van het gebouw, doordat er geen afschot in de horizontale leidingen nodig is (tot 6 meter voor d. 110 en 4m voor d. 90)

De feilloze werking en hoge prestaties van het innovatieve afvoersystem van PP zijn bevestigd door TÜV Rheinland LGA Products.

Meer informatie over Geberit Silent-Pro SuperTube is te vinden op: www.geberit.nl/noviteiten

_______________________________________________________________________________________

Downloadlink HR-beelden en tekst:
https://miespr.filecamp.com/s/o/PB_Silent-Pro_SuperTube