Persberichten

TOWNHOUSE by Judith van Mourik

  • 14 januari 2021

Interieurarchitect Judith van Mourik heeft, na onder andere het ontwerp van het nieuwe Relais & Chateaux WSHS hotel in Gouda en het prijswinnende interieur van hotel-restaurant Parc Broekhuizen in Leersum, een nieuw uitdagend project afgerond: TOWNHOUSE. De basis is een pand uit 1920 met 4 muren en een dak, gelegen aan de rand van Rotterdam. De stijl van Van Mourik kenmerkt zich door conceptuele diepgang, liefde voor detail, rijkdom van materialen en lef. Judith: “Ik houd ervan om bijvoorbeeld de Mid-Century stijl te combineren met nieuwe, moderne en wat strakkere stijlen.” Middels open ruimtes, nauwkeurige vormgeving en typerend hotelcomfort rondt Judith van Mourik wederom een succesvol project af.

Judith ontwerpt voor zowel privé huizen als projecten in de hospitality branche. Hoteltrends laat de interieurarchitect terugkomen in de ontwerpen voor woonhuizen. “Bedrooms inclusief een heerlijke badkamer, allemaal in één ruimte; dat is momenteel een duidelijke ontwikkeling. De hotelbranche is klaar met aparte kamertjes. Door alles open te houden, zijn de m² veel beter te benutten. Dit principe heb ik ook toegepast in TOWNHOUSE.”

Hotelsfeer vertaald naar woonhuis
Haar geliefde hotelsfeer vertalen naar een woonhuisproject was een droom van Judith. Het huis, in een mooie Rotterdamse wijk, betreft een oud pand daterend uit 1920, waarvan alleen 4 muren en het dak de basis vormden voor Judith’s nieuwe uitdaging. Aan het bestaande pand is 60 m² toegevoegd. “Omdat ik de volledige vrijheid heb gehad, ben ik in de gelegenheid geweest de vierkante meters super efficiënt in te delen en nauwkeurig vorm te geven. Zo heeft het huis twee badkamers, enkele gastentoiletten, inloopkasten en een aparte was ‘area’.”

In TOWNHOUSE heeft Judith de hotelbeleving tot in detail doorgevoerd, waarbij het belangrijk was, dat het tegelijkertijd huiselijk aan bleef voelen. Door oude en nieuwe materialen te combineren, een verrassend kleurontwerp te maken, ambachtelijke technieken toe te passen en veel bijzondere details erin te verwerken, kreeg het concept de gewenste warme sfeer. Alles is met liefde en aandacht uitgewerkt.

Indeling woonlagen
Op de begane grond lopen de lounge en de keuken, met eetgelegenheid, naadloos in elkaar over. Een maatwerk coffeebar, voorzien van een tappunt met een heet waterkraan van Dornbracht, biedt een subtiele scheiding. De keuken is een professionele horecakeuken, wat het restaurantgevoel van een hotel typeert. Bij de entree bevindt zich de trap naar de eerste verdieping en het gastentoilet. De trap is subtiel in de roze Plaster kleur geverfd van het Britse merk Paint & Paper Library.

De eerste verdieping van TOWNHOUSE heeft, naast een aparte slaapkamer, badkamer en gastentoilet, een royale master bedroom inclusief badkamer-ensuite. Judith: “Door een slaapkamer met badkamer-ensuite te creëren was het mogelijk om op de 1e verdieping twee volwaardige badkamers te realiseren. Eén badkamer behorend bij de master bedroom en één badkamer voor de kinderen, waardoor er veel privacy ontstaat. In de ochtend, als iedereen snel moet vertrekken, is dit bijzonder fijn.”

Comfort
Hotels maken vaak het verschil met thuis door onder andere in de sanitaire ruimte extra comfort aan te bieden, die gasten thuis niet ervaren. Extra aandacht is hier dan ook van Judith naar uitgegaan. De gezinsbadkamer, de badkamer-ensuite en het gastentoilet zijn zo comfortabel mogelijk ingericht. “Producten die eerst wellicht luxueus leken, behoren anno 2021 tot de basiselementen van een comfortabele badkamer,” aldus Judith van Mourik.

Gastentoilet
De combinatie tussen oude en nieuwe materialen, kleurgebruik in het ontwerp en oog voor detail is groots terug te zien in het kleinste kamertje van het woonhuis: het gastentoilet. “In het toilet heb ik gekozen voor hoogwaardige materialen. Zo ligt er roze marmer op de vloer, wat prachtig staat in combinatie met de warm witte wanden in de kleur Fuji van Paint & Paper Library. De closetrolhouder heeft in deze ruimte dezelfde verrassende groene kleur gekregen als de Tara fonteinkraan. Deze zijn door Dornbracht speciaal voor dit gastentoilet in deze kleur vervaardigd. Voor het contrast heb ik voor een gouden reserveborstelhouder van Geesa gekozen. Naast deze fijne detaillering is de echte eyecatcher in deze ruimte de douchewc, in combinatie met de custom-made bedieningsplaat.”

Judith kent het principe van het reinigen met water op het toilet vanuit Azië. “De laatste jaren zie je douchewc’s in Nederland ook in grote luxe woonhuizen en hotels standaard toegepast worden. Je kan er niet meer omheen,” vertelt Judith. “Nu ik voor een langere tijd zelf dagelijks de Geberit AquaClean douchewc ervaren heb, kan ik zeggen dat de douchefunctie een echte toegevoegde waarde heeft. Het is fris en hygiënisch.” De Geberit bedieningsplaat Sigma70 boven het toilet is naar eigen ontwerp vormgegeven. “Het ontwerp is geïnspireerd door mijn lievelingsdesigners van Fornasetti. Ik heb een afbeelding gebruikt van een knipoog en een vlieg. De bedieningsplaat is zo letterlijk en figuurlijk een knipoog. Daar hou ik van!” aldus Van Mourik.

Gezinsbadkamer
In de aparte badkamer is gekozen voor een wit kleurenschema verwerkt in verschillende materialen en texturen; mat witte wanden – in de kleur Clean white en Cotton V van Paint & Paper Library – in combinatie met microcement, een Carrara wit wastafelmeubel met een strak wit geglazuurde Metaphor wastafel (Alape), gecombineerd met mat witte Tara kranen (Dornbracht) en daarboven een ronde design spiegel van Alape. “Deze spiegel is zó mooi en geeft precies de juiste lichtval voor het opbrengen van goede make-up. De dimmer zorgt voor exact het juiste licht op elk moment. De douchehoek is voorzien van een mat witte Tara regendouche en witmarmeren Carrara natuursteen op de vloer.

Door de verschillende texturen krijgt de badkamer een zachtere uitstraling, wat versterkt wordt door de Setaplano douchevloer (Geberit). “Deze douchevloer is gemaakt van een mineraalcomposiet, wat niet alleen zacht en comfortabel oogt, maar ook zacht en comfortabel aan de voeten voelt. De combinatie van de gekozen materialen en texturen in de badkamer zorgt ervoor, dat deze overwegend off-white badkamer, spannend is en comfortabel aanvoelt. Door elementen uit hotelbadkamers toe te voegen, zoals een handdoekrek met plateau van het hospitality-merk Geesa krijg je de echte hotelsfeer in huis.”

Slaapkamer met badkamer-ensuite
In de badkamer-ensuite heeft Judith andere keuzes gemaakt. De inloopdouche heeft daar een CleanLine douchevloergoot (Geberit) gekregen, die strak verwerkt is in de tegelvloer. Voor de ensuite is gekozen voor een optische scheiding middels de vloerafwerking. Een authentiek houten visgraatparket siert de master bedroom, welke in mooi contrast is met de grote off-white vloertegel van het badkamergedeelte. De scheiding wordt nog eens versterkt door het opmaat gemaakte wastafelmeubel, waarop een opvallende opzetwaskom van geglazuurd staal in de kleur Deep Indigo (Alape) prijkt. In combinatie met de Vaia wastafelmengkraan in Dark Platinum Matt (Dornbracht) is een verrassend geheel ontstaan. In de douchehoek is de Dark Platinum Matt afwerking verder doorgetrokken in de hoofddouche, handdouche en thermostaatkraan. En ook in deze ruimte zijn hotelaccessoires toegevoegd voor een echte hospitality uitstraling, zoals de Assist plateau’s van Alape voor de shampoodispenser, de Nemox handdoekhouder met plateau en een scheerspiegel van het merk Geesa.

Misschien wel het meest belangrijke in een ensuite-badkamer is het tegengaan van vieze luchtjes rondom het toilet. “Daarom heb ik gekozen voor de innovatieve geurzuivering van Geberit. Ik pas dit tegenwoordig toe in elk project. Binnen nu en 5 jaar denk ik, dat deze innovatie door iedereen standaard zal worden toegepast. Niet alleen de badkamer-ensuite, ook het gastentoilet van dit TOWNHOUSE heb ik ermee uitgerust,” aldus Judith van Mourik.

Een opvallend ander detail in de badkamer-ensuite is de custom-made bedieningsplaat bij het toilet. Een koraalgroen natuursteen (malanchiet) siert de Sigma50 bedieningsplaat van Geberit. Middels dit kleur- en materiaalcontrast geeft Judith de badkamer-ensuite een eclectische, persoonlijke sfeer mee. Een sfeer die je voelt in elk vertrek van het huis.

Over Judith van Mourik | Judith van Mourik (42) begon haar carrière als succesvol modestylist, maar werd steeds vaker gevraagd voor het ontwerpen van interieurs. In 2012 studeerde ze af als interieurarchitect aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Met haar eerste ontwerp voor Parc Broekhuizen, een landgoed in Leersum dat werd omgebouwd tot hotel, kreeg zij internationaal aandacht en won zij in Athene de Leading Design Award. Verder is ook het volledige interieurontwerp van het nieuwe Relais and Chateaux hotel Weeshuis Gouda, dat momenteel gerealiseerd wordt, van de hand van Van Mourik. Alsook hotel-restaurant Elzenduin, driesterrenrestaurant De Leest, de nieuwe bistro LOF in leersum en diverse retailprojecten en private houses. Judith heeft haar hart verloren aan hospitality. “Bij hotels en restaurants kan ik me echt uitleven en mijn handtekening zetten, een magische plek creëren, die verrast en iconisch wordt. Dit is een uitdaging die ik altijd nastreef,” aldus Judith. www.judithvanmourik.nl

________________________________________________________________________________________________

Voor- en achterzijde| Voordeur geschilderd in de kleur Boringdon Green (Little Greene). De achterzijde van de woning kenmerkt zich door een ranke, houten pui.

Hal en gastentoilet | Trap geschilderd in de zachtroze kleur Plaster II (Paint & Paper Library). Gastentoilet voorzien van Nemox matzwarte handdoekring en gouden toiletborstelhouder (Geesa), Folio small wastafel (Alape), gecombineerd met Tara toiletkraan en toiletrolhouder in de custom-made kleur groen (Dornbracht). De AquaClean Mera douchewc toont een groen lichtje aan de onderzijde, welke in kleur aangepast kan worden naar de gewenste sfeer en is gecombineerd met de Sigma70 bedieningsplaat (beiden Geberit), die naar eigen ontwerp ingelegd kan worden. Hier afgebeeld met een design van Fornasetti.

Lounge en keuken | Muren en wanden in kleur Fuji (Paint & Paper Library), keukenkraan Tara in Dark Platinum Matt (Dornbracht).

Coffeecorner | Opmaat gemaakte coffeecorner, vervaardigd uit diverse materialen en texturen, dat karakteristiek is voor Judith van Mourik. In de coffeecorner is een waterpunt aangebracht voorzien van de Tara waterdispenser voor koud gefilterd water en kokendheet water in de kleur Gold (Dornbracht).

Gezinsbadkamer | Geglazuurd stalen wastafel Metaphor en ronde designspiegel met verlichting (Alape), custom-made matwitte wastafelkraan, thermostaatkraan, stortdouche en badmengkraan (Dornbracht), Setaplano douchevloer van mineraalcomposiet (Geberit).

Slaapkamer met badkamer-ensuite | Waskom Aqua in de kleur Deep Indigo (Alape) gecombineerd met de Vaia wastafelkraan in Dark Platinum Matt (Dornbracht) met daarboven een scheerspiegel en handdoekhouder (Geesa). De douchehoek heeft een CleanLine douchevloergoot (Geberit), Dark Platinum Matt thermostaatkraan, handdouche en hoofddouche (Dornbracht) en de Assist planchetten voor de dispensers (Alape). Het Acanto toilet is Rimfree® en is gecombineerd met de DuoFresh geurzuivering, wat zorgt voor een altijd frisse lucht rondom het toilet, en de Sigma50 bedieningsplaat, waarvan Judith het front voorzien van een koraalgroen natuursteen zelf ontworpen heeft (Geberit).

____________________________________________

Downloadlink voor tekst en HR-beelden:
https://www.miespr.nl/download-townhouse-by-judith-van-mourik/