Paint & Paper Library, Persberichten

Paint & Paper Library toont hoe het plafond karakter geeft aan een verfijnd interieur

  • 24 maart 2021

Het Britse verf- en behangmerk Paint & Paper Library biedt een ongeëvenaard inzicht in kleurbalans, sfeer en licht in hedendaagse interieurs. De gedistingeerde kleurenkaart met 180 tinten is vervaardigd volgens uitzonderlijk hoge normen en bestaat uit de twee paletten Architectural Colours en Original Colours. De kleuren zijn zowel afzonderlijk als in combinatie te gebruiken en zijn uitermate geschikt voor het definiëren van architectonische kenmerken, zoals het plafond en ornamenten. Hiermee krijgen interieurs een verfijnd karakter.

Bij het ontwerpen van een interieurplan is het plafond vaak een ondergeschoven kindje, als het gaat om het toepassen van kleur. Met grote regelmaat wordt uit gewoonte de ‘veilige’ keuze gemaakt voor witte verf. En dat, terwijl juist het toevoegen van kleur aan het plafond en de decoratieve elementen, zoals sierlijsten en ornamenten, het interieur een verfijnde en spannende ambiance geven. De geavanceerde kleurenkaart van Paint & Paper Library maakt het gemakkelijk om op verschillende manieren het plafond te integreren in het kleurenschema van een interieur, zowel met zachte tinten als met opvallende en donkere kleuren.

Subtiele diepte door Architectural Colours
De gestroomlijnde kleurenkaart van Paint & Paper Library omvat twee paletten: ‘Architectural Colours’ en ‘Original Colours’. Architectural Colours is een eenvoudig te gebruiken kleur-op-nummer systeem, ontworpen om eenvoudige alternatieven te bieden voor wit. Er is keuze uit 95 verrijkte pastelachtige tinten, welke individueel zijn geformuleerd met behulp van verschillende sterktes van dezelfde pigmenten. De kleuren zijn chromatisch geordend in 19 groepen van vijf geleidelijk verlopende tinten, genummerd I, II, III, IV en V. Met een kleurverloop van licht naar donker en warm naar koel, kan elke kleur individueel toegepast worden of moeiteloos gecombineerd worden met de andere tinten.

Door binnen de Architectural Colours verschillende tinten te combineren op het plafond, kroonlijsten, ornamenten, muren en/of houtwerk worden subtiele schaduwdifferentiaties verkregen binnen het interieur. Door tinten uit één kleurfamilie te combineren ontstaan er geen grote contrasten en kan er veilig gecombineerd worden. Daarbij voegen verschillende kleurgradaties geraffineerde diepte aan een ruimte toe, wat het oog kan misleiden. Zo kan het lijken alsof alle kleuren dezelfde tint hebben, wat de ruimte groter doet aanvoelen (beeld 1). Ook lijken lage plafonds hierdoor hoger, dan ze in werkelijkheid zijn. Door voor het plafond een lichtere kleur te kiezen dan de kleur op de muren, krijgt de ruimte een rustgevende uitstraling (beeld 2). Door lichtere kleurtonen aan te brengen op decoratieve plafondelementen komen deze meer tot leven. Hierdoor ontstaat er meer diepte in het interieur (beeld 3).

Een statement met Original Colours
De 85 Original Colours zijn een eclectische kleurenmix. Deze kunnen onafhankelijk van elkaar worden toegepast of als onderdeel binnen een soortgelijk kleurschema. De Original Colours zijn bijvoorbeeld perfect om plafondlijsten mee te accentueren, zonder dat het algehele gevoel van kleurbalans verstoord raakt (beeld 4).

Donkere, neutrale kleuren met een variërende ondertoon vullen elkaar aan om een rijke, extra gedurfde combinatie te creëren. Hoewel de sterkte van de kleur zorgt voor extra diepte in het kleurenschema, vullen de tonen elkaar vrij subtiel aan. Combineer donkere kleuren op de muren met een lichtgekleurd plafond, passend in het kleurenplan, om een sterker contrast te maken en hoogte te creëren in een ruimte (beeld 5).

In een kamer met een hoog plafond, is het interieur spannend te maken door te kiezen voor een meer opvallende of donkere kleur op het plafond. Gecombineerd met een aanverwante kleur op de wanden of te kiezen voor juist lichte, neutrale kleuren op de muren, wordt het interieur een mooie blikvanger, zonder dat het minder ruimtelijk wordt (beeld 6 & 7).

Zijn de muren erg hoog en dient de ruimte een warme uitstraling te krijgen, dan zorgt een kleur op het plafond en tevens op het bovenste gedeelte van de muur voor een knusse sfeer. Combineer dit met een contrasterende kleur binnen dezelfde kleurtoon op het onderste gedeelte van de muur en je creëert een opvallend statement (beeld 8 & 9).

Om een illusie van ruimte te verwezenlijken, kunnen de muren en het plafond in dezelfde tint geverfd worden. Hierdoor lijkt de ruimte groter en geeft het een gevoel van oneindigheid, doordat de muren en het plafond in elkaar overlopen. Dit werkt vooral goed in kleine ruimtes en smalle gangen, die mogelijk te weinig daglicht hebben. Door de muren, plafond, sierlijsten en houtwerk allemaal dezelfde tint te geven, ontstaat er een cosy cocoongevoel (beeld 10).

Combinatie van behang en verf
De behangdesigns van Paint & Paper Library zijn afgestemd op het verfkleurenpalet, waardoor er mooie combinaties kunnen worden gecreëerd en er eenheid ontstaat in het interieur. Door het plafond en de sierlijsten te verven in een lichtere of donkere tint uit het behang, vormen alle losse elementen een karakteristiek geheel. Kies voor een zachtere tint voor een ruimtelijk effect en een donkere tint voor een dramatische look (beeld 11, 12 & 13).

Welke decoratiestijl ook gewenst is, kijk op www.paintandpaperlibrary.com voor meer inspiratie en ideeën voor het gebruik van kleur in het interieur én op het plafond.