Little Greene, Persberichten

Little Greene lanceert behangcollectie ‘National Trust Papers III’

  • 12 januari 2023

Het Britse verf- en behangmerk Little Greene zet haar samenwerking met de liefdadigheidsinstelling National Trust voort en presenteert ‘National Trust Papers III’: een nieuwe, veelzijdige behangcollectie, die historisch design transformeert tot een tijdloze collectie. In januari 2023 wordt ‘National Trust Papers III’ gelanceerd tijdens Paris Déco Off.

‘National Trust Papers III’ is een authentieke collectie van acht historische behangontwerpen, aangepast en opnieuw gekleurd voor moderne interieurs. Met 45 kleurstellingen vertegenwoordigt deze collectie meer dan 200 jaar interieurdecoratie. Elk behangontwerp is gemaakt op basis van origineel bronmateriaal uit drie historische huizen in het beheer van National Trust: Oxburgh Hall en Felbrigg Hall in Norfolk en Newark Park in Gloucestershire. Daarnaast is aan de collectie één ontwerp uit het archief van Little Greene toegevoegd, welke van nieuwe kleuren is voorzien. Met behulp van traditionele drukmethoden, die al meer dan 100 jaar onveranderd zijn gebleven, omvat de collectie een reeks handgeschilderde vogels, gestileerde bloemen en bloemguirlandes, alsook een traditionele ‘Toile de Jouy’.

Binnen de Little Greene-behangcollecties biedt ‘National Trust Papers III’ een nieuwe benadering van patroonkleuring. Deze collectie betreft een herinterpretatie van de verftrend colour drenching (kleurdoordrenkend). Dit is het all-over toepassen van kleuren uit één kleurfamilie op veel verschillende oppervlakken binnen een ruimte, wat leidt tot omhullende, intieme interieurs. Veel van de ‘National Trust Papers III’-behangdesigns bieden dan ook gedurfde tonale kleurstellingen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het design ‘Poppy Trail’ in de tinten van ‘Masquerade’-roze en het design ‘Hoja’ in vier kleurstellingen, waaronder ‘Hellebore’ en ‘Air Force Blue’.

Creative Director van Little Greene, Ruth Mottershead, vertelt: “Onze samenwerking met National Trust stelt ons in staat om geweldige designs en kleuren te ontdekken en deze met de wereld te delen door middel van nieuwe behang- en verfcollecties. Een bijdrage van de verkoop van elke rol National Trust-behang en elk verfblik wordt gedoneerd ter ondersteuning van het conserveringswerk van National Trust, zodat er nog jarenlang kan worden genoten van de historische huizen, tuinen en landschappen in het Verenigd Koninkrijk.”

Becky Stanford, Brand Licensing Manager bij National Trust, voegt hieraan toe: “Het is fascinerend om te zien hoe de locaties in onze zorg onze bezoekers blijven inspireren, maar ook het hedendaagse interieurontwerp inspireren door de creaties van de verf- en behangcollecties in samenwerking met Little Greene. Echter, onze duurzame relatie gaat verder dan de creatie van prachtige behang- en verfcollecties. Little Greene doet ook onderzoek naar onze originele behangpapieren, designs, ontwerpen en kleurstellingen, waardoor we meer te weten komen over de collecties, die we onder onze hoede hebben.”

De behangcollectie ‘National Trust Papers III’ wordt op maandag 23 januari gelanceerd tijdens Paris Déco Off. Vanaf dan is de collectie verkrijgbaar via een netwerk van Little Greene-dealers, maar ook online op www.littlegreene.nl.

National Trust Papers III:

Dahlia Scroll c.1890-1900
Een bloemontwerp dat doet denken aan het vroege werk van Voysey. Dit tweekleurige behang is gevonden in Newark Park en toont een uitvergrote Dahlia, wat een typisch Japans motief is. Hoewel de kronkelende plantvormen, gebaseerd op een enkele bloem, ook kenmerkend zijn voor Art Nouveau. Dit patroon zou oorspronkelijk zijn geblokdrukt door Jeffrey & Co. ‘Dahlia Scroll’ is verkrijgbaar in zeven kleurstellingen, waaronder elegante, neutrale kleuren, gedurfd blauw en levendig geel.

Volières c.1950
Dit behang met duiven, linten en bloemen in 1950-stijl is een meer hedendaagse vondst en is een heruitvinding van 18de-eeuws design. Het patroon is gevonden in Oxburgh Hall. Een gearchiveerde foto onthulde dat dit behang de wanden sierde van een van de slaapkamers van de privé-vertrekken. Het behang zou een zichtbare herinnering zijn geweest aan de laatste dagen dat Oxburgh Hall nog in familiebezit was, aangezien het slechts enkele maanden na de productie ervan te koop werd aangeboden. Het zachtroze origineel is gereproduceerd in Little Greene-kleuren, waaronder vier meer hedendaagse kleurencombinaties.

Briar Rose c.1845-1915
Dit behang wordt gekarakteriseerd als ‘Arts and Crafts’-stijl, wat duidelijk blijkt uit de dicht op elkaar gestileerde, natuurlijke motieven. Oorspronkelijk is het behang ontworpen door kinderboekenillustrator Walter Crane. Veel van Crane’s tekeningen werden namelijk behang voor kinderkamers. Het ‘Briar Rose’-ontwerp begon haar leven als achtergrond van een behang met de naam ‘The Sleeping Beauty’, waarop personages uit Doornroosje tussen de rozen waren afgebeeld. Het ontwerp is gevonden in Oxburgh Hall, maar er is weinig bekend over waar in het huis het behang was toegepast, aangezien veel van het origineel nu alleen nog bestaat uit losse behangsamples. Het behang werd oorspronkelijk geproduceerd door de Londense firma Jeffrey & Co. en is nu gereproduceerd in drie zachte kleurcombinaties en in drie levendige kleurstellingen.

Poppy Trail c.1890-1900
Dit flamboyante bloemmotief met grote, gestileerde klaprozen is een klassiek voorbeeld van de designs, die aan het eind van de 19e eeuw werden gemaakt. Hoewel de ontwerper onbekend is, wordt gedacht dat dit het werk is van Arthur L. Gwatkin. Hij produceerde behangpapier met een soortgelijke uitstraling. Dit behang werd gevonden op de wanden van de gang, die naar de top van het trappenhuis in Felbrigg Hall leiden. Ook is daar op zolder een opgerold behangsample gevonden. ‘Poppy Trail’ is verkrijgbaar in vijf ton-sur-ton kleurstellingen met elk een opvallende achtergrond.

Lovers’ Toile c.1950
Deze hedendaagse versie van een klassiek patroon is een naoorlogse herinterpretatie van een 18e eeuws Frans Toile de Jouy-ontwerp. Het patroon bevat afbeeldingen van mensen, die met een activiteit bezig zijn, waaronder vissen, dansen en tuinieren. ‘Lovers’ Toile’ is een eenkleurig ontwerp en gedrukt in vijf moderne kleuren. Reflecterend op de colour drenching-trend zijn in twee kleurstellingen verschillende tinten van één kleur toegepast.

Hoja c.1890-1900
Dit klassieke patroon met gebladerte versiert een van de zolderkamers van Oxburgh Hall. Het behang is gedrukt door middel van traditionele oppervlaktedrukmethode om een schilderachtige afwerking te verkrijgen. Hoewel het ontwerpelementen lijkt te bevatten van 17e-eeuws Spaans versierd en verguld leer, wordt aangenomen dat het eind 19e-eeuws is, omdat het druksubstraat machinaal bedrukt papier is. ‘Hoja’ is gemaakt in zes interessante kleurstellingen, waarvan vier met een tonale variatie van één enkele kleur.

Bird and Bluebell c.1830-1870
Deze elegante mural (156cm x 325cm) met vogels, bijen en blauwklokjes is gebaseerd op overgebleven fragmenten behangpapier, die gevonden zijn in Felbrigg Hall in Norfolk. Oorspronkelijk had het patroon een gestreepte achtergrond, maar het resterende bronmateriaal is aangepast en opnieuw gekleurd voor hedendaagse interieurs. ‘Bird and Bluebell’ is verkrijgbaar in vier serene kleuren, waaronder zachtgroen, roze, blauw en een neutraaltint. Het behang wordt geleverd op een standaardrol van 10 meter en heeft drie banen van elk 52cm breed en 3,25m hoog.

Upper Brook Street c.1920
Dit ontwerp bevat felgekleurde kniphofia-bloemen, beter bekend als fakkellelies of vuurpijlen. (De bloemen zijn van Afrikaanse oorsprong, maar genoemd naar de Duitse tuinbouwer Johan Hieronymous Kniphof). De bloemen werden met de hand geschilderd en op maat gedecoreerd op voorgehangen wandbekleding in een laat 18e-eeuws huis in Upper Brook Street. Om een natuurlijk tafereel achter de fakkellelies na te bootsen, heeft Little Greene het motief van haar Stag Toile-behang aangepast. ‘Upper Brook Street’ wordt geleverd op een standaardrol van 10 meter met drie banen van elk 52cm breed en 3,25m hoog. De fakkellelies herhalen zich op elke baan, maar het volledige achtergrondtafereel is pas compleet als alle drie de banen zijn opgehangen.

_____________________________________________

Downloadlink HR-beelden en tekst:
https://www.miespr.nl/little-greene-download-little-greene-lanceert-behangcollectie-national-trust-papers-iii/