Paint & Paper Library, Persberichten

‘Botany’: Een verleidelijke ontdekkingsreis van Paint & Paper Library

  • 5 februari 2020

Paint & Paper Library introduceert ‘Botany’; haar tweede behangcollectie en een vervolg op de recente ‘Tresco’ collectie. De ontwerpen van Botany zijn een voortzetting van het botanische thema van Tresco en geïnspireerd op exotische flora, bladmotieven en decoratieve patronen, zoals ze geobserveerd worden door de reizende kunstenaar.

In totaal betreft de Botany behangcollectie 52 kleurencombinaties, toegepast in 9 verschillende patronen. Elk ontwerp is oorspronkelijk met de hand getekend of geschilderd. Door het Botany-behangpapier volgens het kleurenpalet te rangschikken en zorgvuldig gekozen verftinten te combineren, komen de ontwerpen zowel in een klassiek als een eclectisch interieur tot hun recht.

HARDY PALM: Het ontwerp bevat een potloodillustratie van de karakteristieke Trachycarpus palm (ook bekend als waaier- of henneppalm, een winterharde palmsoort afkomstig uit China). Het toont krachtige verticale stammen en karakteristiek gevormde bladeren. Het is geïnspireerd op gestileerde botanische schilderingen, die direct op gepleisterde muren werden aangebracht. Het opvallende patroon is zorgvuldig gekleurd op vijf opvallende achtergrondkleuren, wat een alfresco-sfeer geeft aan elke binnenruimte.

QUATREFOIL: Een compacte, geometrische vorm, die wereldwijd – soms heel subtiel – gevonden wordt in historische architectuur en in interieurontwerpen. In tegenstelling tot het bronmateriaal, ingelegde en met kleur ingebrande tegels, wordt dit ontwerp gedrukt met behulp van traditionele methoden met overlappende inkt. Hiermee wordt de gladde, matte textuur van keramische tegels nagebootst. Negen zorgvuldig samengestelde kleurencombinaties, elk geprint met drie vlakke kleuren, zijn in dit dessin in perfecte harmonie samengebracht.

FOLIA: Het betoverende ontwerp van deze muurschildering op groot formaat, toont een dromerig, etherisch landschap van bladsilhouetten op een eigentijdse ombre-achtergrond. Het procedé van het ontwerp is geïnspireerd op cyanotypie, beter bekend als het blauwdrukproces. Elk van de vier kleurtinten biedt een verfijnd monochroom evenwicht.

HONESTY: Een elegant all-over ontwerp, gecreëerd op basis van een aquarel- en krijttekening van een bladspriet. De grafische kwaliteit is geïnspireerd op Indiase botanische motieven, die we meestal terugzien in de vorm van miniatuurschilderingen, of rechtstreeks geschilderd op binnen- en buitenmuren. Dit verfijnde, maar veelzijdige patroon, is uitgevoerd in zeven eigentijdse kleuren. Het biedt een elegante sfeer in elke leefruimte in huis.

MARQUETRY TILE: Een tijdloos diamantontwerp geïnspireerd op marqueterie (inlegwerk)- en mozaïektegels. De grafische vorm en strakke geometrische lijnen van de marqueterietegel worden verzacht door het traditionele oppervlaktedrukproces, dat gekozen is om een zachte verfachtige afwerking te krijgen. Daarmee is het geschikt voor elk type kamer. Het Paint & Paper Library kleurenpalet is zorgvuldig gebruikt om zeven combinaties van zachte en sterk contrasterende kleuren te selecteren binnen een tweekleurig kleurenschema.

SEEDPOD: Een kleinschalig, all-over motief, dat verwijst naar de zaaddozen in de Indiase lotusbloem. Het kunstwerk komt voort uit de afdruk van de zaaddozen op papier, die ontstaat door er met een potlood overheen te wrijven. Dit veelzijdige behangpapier vormt de ideale achtergrond voor kunstwerken en meubels. De eenvoud van het ontwerp, de organische vorm en de oppervlaktedruk, vormen een combinatie die een zachte, gestructureerde afwerking biedt. Het tweekleurenpatroon wordt aangeboden in zeven kleurencombinaties, waaronder vijf architecturale combinaties om de dagelijkse bruikbaarheid van het ontwerp weer te geven.

FEATHER FLORA: Een delicaat all-over bloemenontwerp met abstracte bloemen, die zachtjes in de wind zweven. Het ontwerp is gemaakt van een aquarel- en krijtkunstwerk en geïnspireerd op de veerachtige contouren van palmbladeren. Dit kleinschalige patroon is uitgevoerd in vijf verschillende kleurcombinaties, elk met een subtiele vezelachtige textuur.

JANGALA: Een eigentijdse weergave van een aquarel in sepiatinten, dat een panoramische Indiase junglescene toont. Jangala, dat ‘oerwoud’ betekent in het Hindi, is gedrukt op een gestructureerde, niet-geweven ondergrond dat lijkt op aquarelpapier. Het patroon wordt gedefinieerd door een zachte, met de hand getekende omtrek. Dit geeft een zachte elegantie aan deze grootschalige muurschildering, bestaande uit drie panelen. Jangala is zorgvuldig uitgevoerd in drie kleuren, elk met een degradé van licht aan de bovenkant van het paneel tot donker op vloerniveau.

TROPICANE: Een smaakvolle, op grote schaal uitgevoerde aquarelinterpretatie van bonte bladeren. Dit organische ontwerp toont oversized bladeren in een monochroom ontwerp, waarbij elke zijde van het blad een contrasterende tint heeft binnen dezelfde kleur. Tropicane is uitgevoerd is zes kleuren, variërend van neutrale tot gedurfde tonen.

Ruth Mottershead, Marketing Director van Paint & Paper Library, legt uit: De ‘Botany’ collectie is uitgegroeid tot een geheel waarin niet alleen een overzicht van exotische bloemen en bladeren te vinden is, maar ook het elegante decor en de architectuur waarmee de collectie moeiteloos samengaat. We kunnen niet wachten om te zien hoe deze ontwerpen, in combinatie met onze geliefde verftinten, hun plaats zullen vinden in klassieke en moderne interieurs over de hele wereld.

Het uitgebreide kleurenpalet ontleent zijn suggestieve namen aan de bestaande Paint & Paper Library verftinten, waarmee het behangpapier te combineren is: Sea Nor Sky, Aqua Viva & Squid Ink; Porcelain, Plaster & Stone; Slate, Kohl & Steel; Rhubarb, Scallion & Salt.

De Botany collectie wordt in januari 2020 gelanceerd tijdens Paris Déco-Off, waarna het behang nationaal en internationaal verkrijgbaar is via een netwerk van verf- en behangspeciaalzaken en online op www.paintandpaperlibrary.com.