Blog

‘Mijn eerste keer’

  • 18 mei 2016

Mijn dag begint direct al met mijn dagelijkse rituelen; de badkamer in, aankleden, een lekker laagje crème op mijn gezicht om daarna mijn haren weer netjes in het gareel te krijgen met de krultang. Tegen de tijd dat mijn haar zit zoals ik het graag wil, is de crème ingetrokken en kan het laagje make-up eroverheen. In optima forma (of wat daarvoor door moet gaan), ga ik naar beneden en ga aan het ontbijt met een kopje thee, waarna ik om een uurtje of negen mijn eerste kopje koffie neem. Deze is altijd het lekkerst. En elke dag neem ik mij voor om het bij dat eerste – lekkerste kopje van de dag – te houden, wat niet altijd lukt.

Als we het over rituelen hebben, hebben we het vaak, al dan niet altijd, over gebruiken, die we met de wereld willen delen. Maar naast de publieke rituelen, die ik hierboven beschreven heb, zijn er ook rituelen waar we het liever niet over hebben. Dagelijkse rituelen, die voor ons gevoel te privé zijn of onwennig aanvoelen dit met de buitenwereld te delen. Bijvoorbeeld onze rituelen op het toilet en daar wil ik het nu juist over hebben!

Mijn ritueel
’s Morgens uit bed, eerst hup… naar het toilet, voordat ik mij ga aankleden. Veel mensen hebben ook een vast tijdstip voor de grote boodschap, dat heb ik dan weer niet. In westerse landen ‘huppen’ ze na het toiletgebruik met de blote billen van het toilet over naar het bidet (zo stel ik mij dat voor) om de bips met water schoon te maken. Een schoon en fris idee, maar hoe je met dat kleine kraantje water bij je billen krijgt, is mij altijd nog een groot raadsel. Daarom heb ik die ‘hup’ nog nooit gemaakt. Indonesische mensen hebben naast de wc vaak een plastic fles gevuld met water staan, om hun billen met water schoon te maken. Ook dat lijkt mij toch erg onhandig, maar het schoonmaken van je billen met water is wel super fris en schoon. Als je bedenkt dat we alles, wat vies is, met water schoonmaken. Zelfs onze auto. Heb je weleens iemand gezien, die zijn auto met papier schoonmaakt en er dan volledig van overtuigd is, dat zijn bolide schoon is? Of als je vieze handen hebt, of in het ergste geval een ongelukje op de wc hebt gehad, waardoor je handen vies zijn, dan maak je deze gelijk schoon met water en zeep. Mijn vraag is dus, waarom zijn wij er in Nederland van overtuigd dat onze billen wel schoon zijn, als wij deze alleen met een stukje droog wc-papier afgeveegd hebben?

Mijn eerste keer
Terug naar de titel van dit stukje; Mijn eerste keer. Mijn eerste keer op een douchewc welteverstaan. Blijkbaar zijn er meer mensen als ik, die dat hupje van wc naar bidet niet zien zitten of het kraantje niet helemaal snappen. Daarom zijn er douchewc’s ontwikkeld. Ook vanuit het idee ruimte te winnen – immers hebben wij in Nederland geen ruimte op het toilet of in de badkamer om een wc en bidet te plaatsen, of je moet erg groot behuisd zijn. Bij een douchewc zit namelijk een waterdouche in het toilet ingebouwd. Het is dus een normaal toilet en pas op het moment, dat je bij het schoonmaakmoment aangekomen bent, druk je op een knopje en komt er een douchearm in de pot tevoorschijn, die je billen heel fijn met water schoonmaakt. Warm water welteverstaan. En je handen worden ook niet meer vies, want die zijn niet eens in de buurt geweest van je billen. Mijn eerste keer met een douchewc was in het begin even wennen, toen ik water bij mijn billen voelde, maar na die ervaring en na het drogen (op mijn eerste douchewc zat namelijk ook een föhnfunctie om de boel daarna droog te föhnen) had ik het gevoel alsof ik net onder de douche vandaan kwam. Zo fris en schoon voelde het. Het spreekwoordelijke kwartje viel ook gelijk, waarom het dus een douchewc genoemd wordt.

Dat het de eerste keer wennen is, daarin ben ik niet de enige. Geberit, de Europees marktleider van douchewc’s, heeft daar een leuk filmpje van gemaakt door de gezichtsuitdrukking te filmen van de eerste ervaring van gebruikers.

Schermafbeelding 2016-05-18 om 21.52.51

 

Verslavend
Ik kan je vertellen dat het frisse gevoel verslavend werkt, want na mijn eerste keer heb ik, zodra deze voorhanden was, meerdere malen plaatsgenomen op een douchewc en staat hij met stip genoteerd op mijn verlanglijstje!

Kijk hier op welke douchewc ik mijn eerste keer ervaren heb.

Psssss …. wil jij ook een keer plaatsnemen op een douchewc? Dat kan, want Geberit komt naar jou toe dit voorjaar! Tot en met eind juni toert Geberit door het land met een AquaClean roadshow. Check hier waar je ze kan tegenkomen.